In de pers

Bredase Bode en Weekblad Nieuw Ginneken, februari 2014

Publ. Proms

Publ  Proms Nw Ginneken

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bredase Bode en Het Stadsblad, december 2013

 
Publ. Bode kerstPubl, Stadsblad kerst

Issue, oktober 2013

Issue Kika

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

bredavandaag.nl, 27 december 2012

Auteur: wondelgijn

Kerstgevoel

Het was één van de drukste dagen van het jaar en mijn lief en ik besloten in een vlaag van verstandsverbijstering dat het gezellig zou zijn als we even lekker de stad in zouden lopen. De zaterdag voor kerst. Om twee uur ’s middags. Een mens zou van minder chagrijnig kunnen worden!

Gezellig was het beslist in de stad. Overal lampjes, lichtjes, dennengroen en de kerstboom op de grote markt straalde als nooit daarvoor.
Druk was het echter ook. Razend druk zelfs. De mensen schuifelden door de winkelstraten en een klein moment waande ik me in de grote winkelstraat van mijn geboortestad tijdens 3 oktober. Iedere Leidenaar weet waar ik het over heb. De dag van het jaar waar iedere Leidsche glibber naar uitkijkt. Voor spaart zelfs. Wanneer de grootste eendagskermis (die al lang niet meer uit één enkele dag bestaat) van Europa in de stad staat voor de 3-oktoberfeesten.
Goed.

Nu liep ik dus in Breda en het geroezemoes om me heen leek op dat van Leiden. Tijdens de festiviteiten begin oktober.
Aan het eind van de Veemarktstraat worstelden we ons los van de mensenmassa en met een zucht van opluchting renden we bijna de Catharinastraat in. Vast van plan om zo snel mogelijk naar de KMA terug te lopen, waar onze auto geparkeerd stond.

Halverwege de straat verstomde het gezoem in mijn oren en leek er iets anders voor in de plaats te komen. Voorzichtig ging ik wat langzamer lopen. Hoorde ik dit nu goed? En als dat al zo was, waar kwam het dan vandaan?
Ook mijn lief spitste zijn oren.
Aangetrokken door het geluid liepen we beiden naar grote, houten, opengeslagen deuren. Onzeker draalde ik even voor de drempel. Ik kon toch niet zomaar ineens naar binnen stappen? Misschien was er wel een besloten bijeenkomst gaande, die we wreed zouden verstoren als we ons naar binnen waagden.
De klanken waren echter zo zuiver. Zo puur. Ik kon de verleiding niet weerstaan. Ik stapte door een klein portaal de kleine kerk in.

Verwarmd door kaarslicht en kleine lampjes stond een koor, gekleed in Dickens-achtige kledij, kerstliedjes te zingen. Vierstemmig, zes stemmig… Het ontroerde me tot diep in mijn ziel. De hand van mijn lief streek langs mijn rug. Een traan gleed over mijn wang.
Vrede op aarde.
Vrede in ons hart.

Voor ons was kerstmis plotseling vroeg begonnen.
Hopelijk heeft u allen ook fijne dagen gehad.
Met veel rust in uw hoofd en hart.

Het Stadsblad, 9 mei 2012

Aankondiging concert “Net even anders… dàt is Nootwaar”

www.waarinbreda.nl, 18 april 2011

Lente(pop)concert op zondag 17 april 2011

17 april 2011 – In De zaal van Eetcafé Dennenlucht vlakbij het Mastbos in Breda vond een heel mooie uitvoering plaats van twee erg verschillende koren: NOOTWAAR en het Popkoor BSUR. De zaal zat ondanks het mooie weer goed vol! Het eigenzinnige Nootwaar is van alle markten thuis en brengt liederen met een knipoog. Die liederen zijn daarom niet zo voor de hand liggend.
Het geheel stond onder leiding van de dirigenten Niels Loose en Martin Cornelissen en werd afgesloten met een verrassende finale.

Prinsenbeek Nieuws, 31 mei 2010

Prinsenbeek: een echte parel

De film ‘De Parel’ van de heemkundekring ging zondag in première in De Drie Linden in Prinsenbeek. De prachtige beelden liegen er niet om en laten overtuigend zien hoe mooi Prinsenbeek is in al zijn facetten, melden de makers enthousiast. ,,Een dorp waar je wilt wonen, waar het goed toeven is en waar je je thuis voelt.’’

Ook de door Piet Loose gearrangeerde muziek, uitgevoerd door het speciaal voor deze film samengestelde ensemble (Ad Aarts, Willem van de Kar, Anneloes Schoenmakers en Piet Loose) en de zang van Toos Teerhuis verdient alle lof. De welluidende commentaarstem van Piet Rasenberg vervolmaakt het geheel. De film trok volgens de heemkundekring twee volle zalen. ,,Iedereen was na afloop erg enthousiast en complimenten waren er alom voor de makers. Het team Jaap Koemans (regisseur), Ad van Oosterhout (cineast/montage), Frans van der Laan (montage) en Ad van Melis (productie) heeft er een succes van gemaakt.’’ De eerste exemplaren van de DVD werden uitgereikt aan Loek Koemans en Piet de Nijs. Ook het verrassende optreden van het koor Nootwaar in het voorprogramma werd door iedereen zeer gewaardeerd.

Prinsenbeek Nieuws, 19 april 2010

Prinsenbeek De Parel
Heemkundekring ‘Op de Beek’ presenteert op zondag 30 mei in De Drie Linden de film ‘Prinsenbeek De Parel’, met in het voorprogramma het koor ‘Nootwaar’. Leden van de heemkundekring kunnen zaterdag 17 april en zondag
25 april tussen 13.30 en 15.00 uur gratis toegangskaarten afhalen in museum De Rijf aan de Markt.

Het is een promotiefilm over Prinsenbeek. Aan de hand van het volkslied, waarin al het mooie van het dorp wordt bezongen, toont de film toepasselijke beelden.

De voorstellingen zijn om 14.30 en 19.30 uur. Als er nog kaarten over zijn na 25 april kan iedereen deze à €2,50 bemachtigen bij Primera en Read Shop.

BN de Stem, 11 juni 2009

Lezersbrief.

Vaudeville
Als er volgend jaar weer een Vaudevilleshow komt, dan ben ik de eerste die een kaartje koopt. Dat was mijn reactie na afloop van wat een geweldige avond was. De recensie in de krant wekt echter de indruk dat ik naar een ouderwetse patronaatsavond ben geweest. Niets is minder waar. Kritiek moet kunnen en er zullen best wat fouten gekleefd hebben aan de uitvoering, maar dat weten Niels Loose en Jules v.d. Loo ook wel. Maar bij het artikel van Peter Korz mis ik alle goede en positieve kritiek. Hij roemde terecht het enthousiasme van het koor, maar ging totaal voorbij aan de moeilijkheidsgraad van het gebrachte en de originaliteit. Het showgebeuren was in zijn eenvoud zo doeltreffend en zo leuk.
‘Dat er talrijke pauzes waren tussen de relatief korte stukjes’ aldus Korz is zwaar overdreven. Ik had ze nodig om het eerdere gebrachte te verwerken. Het samenspel van het koor en het harmonieorkest was heel goed. ‘Brabant en Pastorale’ waren ontroerend mooi.
En van Evert Josemanders heb ik geweldig genoten. Wat een talent. Als die meedoet aan een talentenjacht verdient hij de eerste prijs. Ook lof voor de uitstekende pianist Bert Brouwer.
A.U.B. Nootwaar, op naar een uitvoering het volgende jaar.

Puck Coenen Deschepper
Breda

BN de Stem, 8 juni 2009

Recensie.
Concert ‘Vaudeville’ door zangvereniging Nootwaar en Harmonie Euphonia.
Gehoord op zaterdag 6 juni in Chassé Theater
Breda

Door Peter Korz

Vaudevilleshow pakt flink uit

Bij zangvereniging Nootwaar straalt het plezier van de gezichten af. Zaterdagavond was dat tenminste goed te zien tijdens een show die samen met Harmonie Euphonia onder het motto ‘muziek met een knipoog’ op de planken werd gezet.
Dankzij de speelse choreografie – Nootwaar is immers geen statisch koor – waren zelfs niemendalletjes als Sophietje of het Smurfenlied nog aantrekkelijk om te zien.
En terwijl door Nootwaar misschien niet in alle maten zangtechnisch of harmonisch uitmuntend werd gescoord, boden projecties op het doek en komische intermezzo’s met soms wat patronaatshumor ook nog extra compensatie.
In de bonte reeks muziek fingeerde Niels Loose als aanjager, terwijl Bert Brouwer met zijn soepele tovernootjes op de vleugel de totaalklank wist op te poetsen.
Het concert met de titel ‘Vaudeville”werd bij aanvang al opgeleukt door een stel gangmakersvanaf het podium. Daarmee kwam een andere troef van Nootwaar naar voren, namelijk de band met de bezoekers.
Het optreden van het Bredase koor werd voor de weliswaar niet bomvolle middenzaal van het Chassé Theater niet alleen een Bredase aangelegenheid.
Harmonie Euphonia -’helemaal uit Teteringen hierheen gekomen’ – kreeg vooral na de pauze immers ook een knap aandeel in het programma.

Het gezelschap onder prima leiding van gastdirigent Jules van de Loo, had voor deze gelegenheid een kleurrijke joker ingezet. Aanvankelijk liet deze veelzijdige muzikant op zijn trombone nog een prachtige rondgepolijste klank horen in Yesterday, waarna deze Evert Josemanders zich verrassend ontpopte in twee spetterende imitaties van André Hazes en van de ‘King’Elvis.
Jammer genoeg stonden de veertig dames en heren van Nootwaar er op de achtergrond wat stil bij te kijken, terwijl het oefenen van wat geneurie of geklap erbij toch niet zo lastig had moeten zijn.
Gelukkig was de apotheose – na een overtuigend Bredase interpretatie van Gé Reijnders’ Bloasmuziek – weer een koor en orkest samen met Brabant en Pastorale als hekkensluiters.
De enige minpuntjes in deze flink uitgepakte ‘Vaudeville’ die alleen al door kleding en attributen tot revuestatus werd opgetild, waren de talrijke pauzes tussen de relatief korte werkjes.

BN de Stem, 6 juni 2009

Optreden Nootwaar en Euphonia in Chassé

BREDA – Het Bredase koor Nootwaar treedt zaterdag met harmonie Euphonia uit Teteringen op in het Chassé Theater in Breda. Samen brengen ze een Vaudeville show, een populaire vorm van muziektheater die in de 19e eeuw in New York ontstond en waarbij veel ruimte wordt ingebouwd voor humoristische intemezzo’s. Het concert begint om 20.30 uur, de toegang bedraagt 15 euro.

BN de Stem, Uitgids, 4 juni 2009

Vaudeville met een knipoog

In het begin van de 19e eeuw is het Vaudeville in New York ontstaan als luchtige mengvorm van muziek en variété om vooral de arbeidersklasse te amuseren na een vemoeiende werkweek. Niet zelden werd tussen de gespeelde en gezongen noten met grappen gestrooid. Zangvereniging Nootwaar uit Breda en Harmonie Euphonia hebben het amusante muziektheater opgepakt en brengen zaterdagvond een Vaudevilleconcert.

Het Stadsblad, 3 juni 2009

Vaudeville Nootwaar

Voor Nootwaar is het de eerste keer dat het een complete, avondvullende show gaat brengen.
Het koor heeft onder leiding van Marion Rodie ook veel aandacht besteed aan de presentatie.
De koormappen zijn in de ban gedaan. wat een veel speelser en aantrekkelijker optreden mogelijk maakt.

BREDA – Zangvereniging Nootwaar uit Breda en harmonie Euphonia uit Teteringen brengen op zaterdagavond 6 juni om half negen in het Chassé Theater de avondvullende show Vaudeville Nootwaar. De entree voor deze productie is 15 euro.
Nootwaar is een vijf jaar jonge zangvereniging met een eigenzinnig repertoire dat zich niet in een hokje laat plaatsen. Het laat zich het best omschrijven als ‘muziek met een knipoog.’ Zo brengt het koor, dat onder leiding staat van dirigent Niels Loose, zonder blikken of blozen zowel het Smurfenlied als het Wonderkind in een vierstemmige bewerking en zingt het een klassieke cantate over ‘hoesten, proesten en niezen.’ Maar ook voor een zesstemmige Pastorale van Ramses Shaffy draait het zijn hand niet om.
Harmonie Euphonia heeft al sinds 1932 noten op haar zang.

Op 6 juni samen met Euphonia in Chassé Theater

Het orkest is inmiddels uitgegroeid tot een actieve vereniging met tachtig leden, bestaande uit een groot orkest, een opleidingsorkest en een opstaporkest. Op 6 juni staat het groot orkest onder leiding van Jules van de Loo.
Nootwaar en Euphonia zullen op 6 juni zowel apart als gezamenlijk optreden tijdens de show. Euphonia heeft voor deze gelegenheid samenwerking gezocht met de trombonist Evert Josemanders. Deze veelzijdige muzikant is onder meer solotrombonist geweest bij de Marinierskapel en het Metropole Orkest, en is de muzikaal leider van de Mambobeachband. Hij brengt tijdens Vaudeville Nootwaar enkele bijzondere solo’s. Daarnaast is er tijdens Vaudeville Nootwaar ook diverse malen tijd ingeruimd voor een humoristisch intermezzo.

De Bredase Bode, 20 mei 2009

Nootwaar en Euphonia

Nootwaar tijdens Middelburg Volkoren 2008.

Breda – Zangvereniging Nootwaar uit Breda en Harmonie Euphonia Teteringen bereiden samen een bijzonder theaterproject voor: Vaudeville Nootwaar, een avondvullende show op zaterdag 6 juni in het Chassé Theater in Breda.

Nootwaar is een vijf jaar jonge zangvereniging met een eigenzinnig repertoire dat zich niet in een hokje laat plaatsen. Het laat zich het best omschrijven als ‘muziek met een knipoog.’ Zo brengt het koor zonder blikken of blozen zowel het Smurfenlied als het Wonderkind in een vierstemmige bewerking en zingt het een klassieke cantate over ‘hoesten, proesten en niezen.’ Maar ook voor een zesstemmige Pastorale van Ramses Shaffy draait het zijn hand niet om. Dirigent Niels Loose leidt Nootwaar in goede banen. Harmonie Euphonia heeft al sinds 1932 noten op haar zang. Het orkest is inmiddels uitgegroeid tot een actieve vereniging met tachtig leden, bestaande uit een groot orkest en een opleidingsorkest. Op 6 juni staat het groot orkest onder leiding van Jeroen van de Loo.

Vaudeville?
De theatervorm Vaudeville werd aan het einde van de negentiende eeuw in New York geïntroduceerd en waaide over naar Londen en Parijs. Vaudeville is meer dan muziek alleen. Met name de knipoog, die ook voor Nootwaar zo belangrijk is, is een essentieel onderdeel binnen de Vaudeville shows.

Tijdens de voorstelling op 6 juni zullen Nootwaar en Euphonia zowel apart als gezamenlijk optreden.

De show begint om 20.30 uur. Kaarten zijn voor € 15,00 (incl. consumptie en garderobe) te koop bij het Chassé Theater. Voor meer informatie: www.nootwaar.nl

BN de Stem, 15 december 2008

Amu-Sing amuseert met veel kerstsfeer

De Oosterhoutse Nachtegalen brachten zaterdagavond een smaakvol repertoire in de kapel van ’t Withof.
foto Peter van Trijen/het fotoburo

ETTEN-LEUR – De kapel van het Withof was zaterdagavond haast te klein om de honderden bezoekers van de tweede editie van ‘Amu-Sing, het culinaire kerstconcert’ te herbergen.

Initiatiefnemer Theo Wijngaards en lid van zangvereniging Nootwaar kwam na afloop dan ook bijna handen tekort om de felicitaties voor de succesvolle avond in ontvangst te nemen. “Ons doel is om een groot publiek te dienen en te verrassen met amusement. Deze avond is een grandeur”, jubelde hij.

Al eerder op de avond mocht hij een cheque van zevenduizend euro aan de vrijwilligers van de stichting Doe een Wens overhandigen. “Een voorlopig bedrag”, licht Wijngaards toe. “Natuurlijk wordt dat meer. Waar ik op hoop? Toch zeker op het ronde bedrag van tienduizend euro.”

De bezoekers wachtte op deze koude en gure avond een warm welkom met flonkerende lichtjes, knetterende houtblokken in de vuurkorven en een welkomstlied gezongen door het close harmony trio Enchanted. En natuurlijk een drankje en een culinaire amuse. Want Amu-Sing is een evenement op zowel muzikaal als culinair gebied en een samenwerking met diverse restaurants. En ook horecastudenten van het Cingel College, de vele vrijwilligers en de Woonstichting Etten-Leur dragen een steentje bij. Laatstgenoemde stelde kosteloos Het Withof ter beschikking.

Voor de pauze beten de ijle stemmetjes van de Oosterhoutse Nachtegalen het spits af. Ze zetten daarmee de tendens voor een hartverwarmende avond in deze donkere dagen voor Kerstmis, een tendens die heel de avond als een warme deken op de vol aandacht luisterende bezoekers neerdaalde. Harmonie Oefening en Daniëlle von Stockhausen brachten delen uit The Sound of Music. Aan het concert droegen verder nog de Dutch Pipes and Drums, Saxofoonkwartet Saxofour, Dansorkest LaBanda, Piet Loose, Natasja Hilverink bij.

Als het aan Wijngaards ligt is er volgend jaar zeker een derde editie van het evenement, maar of dit ook in het Withof zal plaatsvinden is vanwege de bestemming van het monumentale pand onzeker.

BN de Stem, 19 september 2008

Nog even de puntjes op de i voor de KAM

BREDA -Loose dirigeert al sinds zijn negentiende. Hij speelde piano bij het Jongerenkoor Breda en studeerde schoolmuziek aan het conservatorium in Tilburg. Toen de dirigent van dat koor wegging, volgde hij hem op. Daar ontstond de liefde voor het dirigentenvak. Hij veranderde van studierichting en legde zich toe op koordirectie. Hij heeft inmiddels vele koren gedirigeerd en momenteel heeft hij vijf koren in Breda en Bavel onder zijn hoede. Gemengd koor Nootwaar, dat ook zaterdag optreedt tijdens de KAM, zingt onder de bezielende leiding van Loose. “De nadruk ligt bij Nootwaar op komische muziekstukken. Zo zingen we vier-stemmig het Smurfenlied en een lied van André van Duin. Die afwisseling tussen de koren is erg leuk. Al leidt het op repetities wel eens iets te vaak tot hilarische momenten.”

BN de Stem, 24 mei 2008

Geslaagde afsluiting Hvenement zaterdag 24 mei 2008

BREDA – Amsterdam heeft zijn Prinsengrachtconcert, Breda heeft zijn Spanjaardsgatconcerten.

Vorig jaar werd het evenement (achteraf onnodig) afgelast vanwege de slechte weersvooruitzichten. Dit jaar heeft de organisatie alle gelegenheid om te laten zien welke kant men uit wil met de Spanjaardsgatconcerten. Een massaal, gratis evenement, uitgevoerd door amateurs, maar zonder concessies te doen aan het niveau.

Gisteravond genoten honderden toeschouwers ervan, vanavond worden er opnieuw talloze Bredanaars verwacht.

Wat het meeste indruk maakt, is de massaliteit: er staan ruim 155 muzikanten van de harmonieën Amor Musae uit Prinsenbeek en St. Cecilia uit Bavel en 130 zangers van de koren D’Accord, BSUR, Nootwaar, Odyssee, Stijlloos, Gymnasiumkoor en Upstairs uit Wagenberg. En dat staat allemaal op een groot (overdekt!) ponton in de haven met de bekende indrukwekkende historische achtergrond.

BN de Stem, 17 december 2007

Amu-Sing brengt 7.500 euro op voor Boshoeve

ETTEN-LEUR – Het nieuwe culinaire kerstevenement Amu-Sing in Etten-Leur heeft zaterdag 7.500 euro opgebracht voor Centrum de Boshoeve, logeerhuis voor mantelzorgers.

Amu-Sing werd voor de eerste keer gehouden. De avond in het Withof trok zeshonderd bezoekers. Amu-Sing is een initiatief van Zangvereniging Nootwaar en Woonstichting Etten-Leur.

BN de Stem, 11 december 2007

Kerstevenementen met een boodschap

door Rob Musters

Dinsdag 11 december 2007 – ETTEN-LEUR – Komend weekeinde staan er in Etten-Leur al aardig wat kerstactiviteiten gepland.

Slideshow image VORIGE START STOP VOLGENDE Boodschappen doen wordt zaterdag en zondag extra sfeervol onder meer vanwege de aanwezigheid van de kerstman die met zijn arreslee door het winkelhart glijdt. Verder wordt er klassieke kerstmuziek uitgevoerd. De Voedselbank is met ‘ Een extra boodschap’ een actie gestart. De gedachte is dat het winkelend publiek iets extra’s koopt en dat aan de Voedselbank schenkt.

Op de Markt staat zaterdag van 14.00 tot 22.00 uur en zondag van 11.00 tot 16.00 uur een nostalgische kerstmarkt. Zaterdag wordt er in de raadszaal vanaf half acht een speciale avond gehouden. Onder het motto ‘Sterren Stralen’ lezen zeven prominenten, onder wie burgemeester Hans van Agt, gedichten voor met een kerstboodschap. Bij Avoord Kloosterhof wordt zaterdag met Amu-Sing een nieuw kerstevenement gehouden. Amu-Sing, Kerst in het Withof, staat voor muziek en lekker eten. Zangvereniging Nootwaar en Woonstichting Etten-Leur hebben de avond georganiseerd. Smakelijke lekkernijen komen van Etten-Leurse restaurants als De Wacht en De Peer, lunchcafé Zus & Zo, Jan Vermunt en IJsboerderij Peijs en leerlingen van de horeca-afdeling van het Cingel College in Breda.

Daarnaast is er muziek van onder meer Nootwaar, De Oosterhoutse Nachtegalen en Joy. Aanvang 18.30 uur. Zondag worden er nog twee kerstconcerten gespeeld. In de Lambertuskerk staan vanaf 14.00 uur onder meer Toine Nooijens, De Kerkzwervers en koperensemble Particolare. ’s Avonds speelt de Lambertus Cantorij Etten vanaf 20.00 uur in de raadzaal.